BUSINESS

Nenad Nizić: ‘Iz ovakvih situacija kao pobjednici izlaze oni s dugoročnom vizijom’

Predsjednik grupacije Stories – Croatian Unique Hotels, Nenad Nizić, predvodi scenu malih, luksuznih hotela u Hrvatskoj. Za Adria Luxury Society predviđa kretanja u turizmu i donosi planove za ponovno pokretanje poslovanja 17 unikatnih uzdanica hrvatskog hotelijerstva

event 15.05.2020.
Nenad Nizić, vlasnik hotela Vestibul u Splitu

Hotel Kazbek, The Pucić Palace, Villa Dubrovnik, Adriana Hvar Spa hotel, hotel Adriatic, Wine hotel & Winery Meneghetti, hotel San Rocco, Valamar Collection Isabella Island Resort, Lešić Dimitri Palace, boutique hotel Alhambra, hotel Bevanda, hotel Navis, luxury boutique hotel Vestibul Palace, D-Resort Šibenik, heritage hotel Life Palace, Martinis Marchi te hotel Bastion više su od prestižnih hrvatskih hotelskih adresa. Svaki od ovih hotela mjesto je koje pruža izuzetan doživljaj, osvaja goste nasljeđem, pričom, lokacijom, pogledom, dizajnom ali prije svega vrhunskom uslugom. Svi su ovi hoteli dio grupacije Stories, Croatian Unique Hotels s čijim smo predsjednikom Nenadom Nizićem razgovarali o trenutnoj situaciji te pogledu na bližu budućnost vezanu uz ovaj važan segment hrvatskog turizma. Nenad Nizić vlasnik je splitskog Luxury boutique hotela Vestibul Palace, osoba koja je zaslužna za kreiranje luksuznog turizma na našoj obali što potvrđuju brojna međunarodna priznanja i nagrade. Gospodin Nizić bio je i jedan od sudionika prvog Adria Luxury Summita održanog u jesen 2019. u Zagrebu.

U očekivanju smo novih mjera vezanih uz otvaranje te rad hotela i restorana u RH. Zanima nas kakvo je trenutno stanje u kategoriji poslovanja malih luksuznih hotela.

U ovoj fazi hoteli se pripremaju za otvaranje, granice su još uvijek zatvorene i neizvjesnost je velika, ali svi radimo na tome da kada se ukaže mogućnost otvorimo čim brže i budemo potpuno spremni za rad u skladu s novim procedurama. Grupacija jedinstvenih hrvatskih hotela Stories do sada je podržala inicijative svih strukovnih udruga u Hrvatskoj te je naročito spornim smatrala mjeru koja propisuje da će ugostiteljski objekti moći uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera poslovati na vanjskom prostoru i terasama, dok će oni u smještajnim kapacitetima biti otvoreni samo za korisnike smještaja, a planirana je u okviru 3. faze popuštanja protuepidemijskih mjera, tj. od 11. svibnja. S obzirom da se ponuda Stories hotela bazira na vrhunskoj gastronomiji te da predviđamo da će upravo hrana i piće biti iznimno važan dio prihoda u oporavku malih hotela u prvoj fazi nakon ponovnog otvorenja, smatramo naročito bitnim da ugostiteljski objekti u smještajnim kapacitetima budu otvoreni i za vanjske goste, uz naravno zadovoljavanje svih uvjeta propisanih za samostalne ugostiteljske objekte. Kada se navedena odluka ne bi promijenila i ukoliko u restorane naših hotela ne bi mogli pristupiti vanjski gosti, teško da bi itko od malih, luksuznih hotela ove sezone uopće otvorio. Zahvaljujući kontinuiranom dijalogu Ministarstva turizma s predstavnicima turističkog gospodarstva čvrsto vjerujemo da će nove mjere ići u pravcu omogućavanja što bržeg oporavka turističkog sektora.

Vaši su gosti uglavnom stranci, koji su vam planovi vezani uz otvaranje i aktiviranje poslovne sezone?

Više od 90 posto gostiju u Stories hotelima su inozemni gosti. Hoteli koji se nalaze u Istri i na Kvarneru su lako dostupni cestovnim prijevozom i pretpostavljamo da će oni ranije biti u mogućnosti otvoriti hotele i primiti goste te krenuti s oporavkom u ovoj prvoj fazi, pa se tako 15. svibnja otvaraju San Rocco hotel i Meneghetti Wine Hotel, hotel Adriatic u Rovinju radi… U našem hotelu Vestibul Palace, 70 posto čine avio gosti i jako puno toga će ovisiti o tome u kojem će se trenutku pokrenuti komercijalni zrakoplovni prijevoz. To se odnosi i na većinu Stories hotela u Dalmaciji kojima su većina gostiju avio gosti.

Kada govorimo o gubicima u usporedbi s poslovanjem u prošloj godini koliko bi oni mogli iznositi prema vašim poslovnim predviđanjima?

Jako je teško u ovom trenutku procjenjivati ukupne gubitke za ovu godinu kada još ne znamo da li će se, kada i s kojim zemljama otvoriti granice kao ni kako će ići s daljnjim relaksacijama protuepidemijskih mjera. Prema trenutnom stanju rezervacija u hotelu Vestibul Palace, 6., 7. i 8. mjesec su nam 75 posto slabiji u odnosu na 2019., travanj i svibanj su bili bez prihoda. Realne procjene gubitaka u odnosu na prošlu godinu moći će se napraviti tek kada se pokrene sezona, sve do tada su puka nagađanja. 

Marketinške strategije odrađene prije pandemije više nisu aktualne, zanima nas kako sada komunicirate, koliko ste prilagodili marketing komunikaciju?

Kompletna komunikacija i sadržaji su se prilagođeni stanju u kojem smo se našli. Osim uvijek inspirativnih poruka koji podsjećaju na posebnost Hrvatske kao destinacije, u komunikaciji su se kroz proteklo vrijeme posebno isticali izuzetno fleksibilni uvjeti otkaza rezervacija koje su svi hoteli prilagodili trenutnoj situaciji te tako izašli gostima maksimalno u susret. Kontinuirano komuniciramo s partnerima i postojećim gostima, pratimo situaciju i prilagođavamo komunikaciju pokazujući empatiju za novonastalu situaciju. Potrebno je razumjeti da je situacija u kojoj smo se našli teška za svih u lancu, i za hotelijere, i za goste, i za partnere… Nastavno na našu dugogodišnju i uspješnu suradnju s predstavništvom Hrvatske turističke zajednice u New Yorku dijelili smo sadržaje prema medijima koji su povezani s koronavirus izolacijom – npr. poglede iz soba Stories hotela, posebne uvjete otkazivanja rezervacija i modifikacije planiranih putovanja, aktivnosti kojima se hoteli bave tijekom zatvorenosti…

Jeste li ste se kroz vaše poslovanje dodatno orijentirali u smjeru digitalnog marketinga (posebno sada kada su otkazani sajmovi i poslovni susreti)? Koje vam se platforme pokazuju najkorisnije?

Digitalni marketing je sigurno najkorisniji, u ovom periodu naročito svaki oblik direktnog marketinga putem društvenim mreža i direktnog komuniciranja hotela s bazom postojećih gostiju. S obzirom da su Stories hoteli u segmentu sajmova usmjereni isključivo na strogo ciljane sajmove i radionice koje okupljaju sudionike isključivo iz segmenta luksuznog turizma, kao što su ILTM Cannes, Private Luxury Forums, Connections, LOOP, te su svi redom bazirani na unaprijed dogovorenim sastancima, aktivno komuniciramo unutar različitih platformi i očekujemo uskoro i online realizacije nekih od evenata koji su se trebali realizirati ovo ljeto, a koji su nam značajni za širenje mreže naših partnera. 

Globalnije najave su da će se putnici prvo otvarati prema luksuznim i wellbeing turističkim sadržajima, jesu li to i vaša očekivanja?

Očekujemo da će naši gosti nakon ove krize još više biti u potrazi za malim hotelima sa što autentičnijim i osobnim iskustvima, a na njima se Stories hoteli upravo i baziraju te svi hoteli kontinuirano rade na jedinstvenim iskustvima koje nude svojim gostima. Tako na primjer ekskluzivna palača Lešić Dimitri u srcu starog grada Korčule, sa samo pet jedinstveno dizajniranih luksuznih apartmana, nudi eleganciju upotpunjenu bogatom povijesti i kulturnom baštinom otoka. Tijekom krize izišli su i s nizom tematskih paketa koji izvrsno spajaju nasljeđe s bogatim okusima, mirisima i bojama Korčule te uključuju jedinstveno iskustvo jedrenja korčulanskim arhipelagom njihovom klasičnom jedrilicom Viperom. Također, nekoliko Stories hotela kao što su dvorac Martinis Marchi na Šolti, Kazbek Boutique Hotel u Dubrovniku, Meneghetti Wine Hotel i San Rocco u Istri, pružaju kompletan osjećaj izoliranih luksuznih oaza koje omogućuju iznimnu dozu privatnosti koja će se od sada još više cijeniti i tražiti.

Vezano uz poslovna ulaganja, jesu li ona stala ili se nastavljaju?

Hoteli koji su planirali ulaganja za 2020., realizirali su ih do planiranih otvorenja hotela u ožujku. U ovom trenutku ne možemo još procijeniti što će biti s ulaganjima planiranima za 2021. i dalje.

U situaciji uzrokovanoj Covid-19 pomaže li država, na koji način? Koliko je ta pomoć dostatna?

Zahvalni smo na brzoj reakciji Vlade koja je donijela niz gospodarskih mjera za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti. Zahvaljujući donesenim mjerama kao što je npr. subvencionirana kamata na kredite od HBOR-a od strane Ministarstva turizma u prilici smo bili zadržati zaposlenike i servisirati sve tekuće obaveze. U ovom trenutku smatramo iznimno bitnim hitno otvaranje granica što je neophodno da bi se pokrenula turistička potražnja te produljenje mjera za očuvanje radnih mjesta i za iduća tri mjeseca. Na važnost donošenja ovih mjera ukazali smo Vladi i Ministarstvu turizma kroz Udruženje hotelijera HGK.

Što je ova industrija može naučiti iz nastale situacije?

Kao i u svim ostalim industrijama potrebno je zadržati maksimalnu fleksibilnost i konstantno se prilagođavati promjenama, a ne ugrožavati kvalitetu i posebnost usluge. Iz ovakvih situacija kao pobjednici izlaze oni koji imaju dugoročne vizije i stabilno poslovanje. Mogu to potvrditi iz vlastitog iskustva realiziranog uspjeha Vestibul Palacea koji je svoju međunarodnu poziciju u svijetu ostvario zahvaljujući kontinuiranom ulaganju u razvoj i čistoj viziji od samog početka.

Koja su vaša predviđanja za sezonu 2020. i u kojem smjeru općenito gledate na razvoj turizma u budućnosti?

Sezona 2020. značajno će ovisiti o tome kada će se otvoriti granice koje će omogućiti turističku potražnju, a naročito o realizaciji u rujnu i listopadu, u postsezoni. Gosti koji će htjeti putovati, naročito u ovoj prvoj fazi, tražit će male destinacije s autentičnim iskustvima, netaknutom prirodom, bogatim nasljeđem i dobrom epidemiološkom slikom što Hrvatsku stavlja u povoljnu startnu poziciju. Hrvatska je zahvaljujući naporima koje ulaže Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica na svim emitivnim tržištima prepoznata kao uvijek atraktivna destinacija s mnoštvom kulturnih i prirodnih ljepota, čvrsto vjerujem da će planiranom pojačanom promocijom u fazi koja je pred nama značajno pomoći u što  bržem oporavku turističkog sektora u Hrvatskoj.  Dugoročno sam uvijek optimist, vjerujem čvrsto da će turizam, čim se situacija malo normalizira, zadržati trend koji je imao i do sada. Putovanje je sastavni dio života, to je ono što nas obogaćuje više od materijalnih stvari i ljudi će uvijek biti u potrazi za novim mjestima i novim iskustvima.

Tekst: Martina Rafaeli

Fotografije: privatna arhiva Nenada Nizića

PREMIUM B2B KONFERENCIJA

Adria Luxury Summit održava se 21. listopada u hotelu Esplanade u Zagrebu. Govornici na Adria Luxury Summitu su regionalni i globalni lideri – rukovoditelji, investitori, poduzetnici i kreativci iz luxury segmenata. Pogledajte ovogodišnji program

BUDITE DIO PREMIUM B2B KONFERENCIJE

Osigurajte svoje mjesto na premium okupljanju biznis lidera i kreativaca na temu luksuza te vrhunskih projekata, usluga i proizvoda koje će se održati 21. listopada 2021 u hotelu Esplanade na trećem Adria Luxury Summitu u Zagrebu

NAJAVA

Jedinstveni, regionalni Adria Luxury Summit po treći put u Zagrebu okuplja istaknute pojedince i tvrtke u segmentu premium biznisa, usluga i proizvoda

#ADRIALUXURYSUMMIT2020

Adria regija u “novom normalnom” ima prednost pred klasičnim igračima na tržištu luksuza, jer nudi priliku za “boutique experience”- zaključak je drugog upravo održanog Adria Luxury Summita

#ADRIALUXURYSUMMIT2020

Prilike i strategije velikih korporacija u regiji i kreativaca kao pokretača promjene, posebice u doba krize, obilježili su drugi Adria Luxury Summit u Zagrebu

#ADRIALUXURYSUMMIT2020

‘Krize uvijek donose i nove prilike’, slažu se panelisti ovogodišnjeg Adria Luxury Summita. Donosimo njihove dojmove

#AdriaLuxurySummit2019

Brojna svjetska istraživanja potvrđuju da je industrija luksuza posljednjih godina rasla brže nego ukupna privreda, a prema doživljenome, sigurno je da tu Hrvatska može biti važan faktor. Situacija vezana za koronavirus svakako će usporiti taj rast, no tržište luksuzna kroz povijest dugoročno se pokazalo otpornim na krize. Ipak, definicija luksuza se mijenja pa – osim skupih i lijepih predmeta ili luksuznog smještaja, što se smatra standardom – pojam luksuza danas podrazumijeva besprijekorno iskustvo i experience, uvažavajući pritom vrijeme kao najveći luksuz, što je bio i zaključak prvog Adria Luxury Summita održanog u jesen 2019. godine

#AdriaLuxurySummit2019

Snažni internacionalni brendovi – Jimmy Choo, Sotheby’s, Masciarelli, Hennessy i Puredistance – prepoznali su Adria Luxury Summit kao platformu za kvalitetan networking i savršeno mjesto za predstavljanje svojih proizvoda i usluga u Adria regiji

Prijava na newsletter

Želite li u svoj inbox dobivati digitalno izdanje magazina Adria Luxury Society te eksluzivan sadržaj s Adria Luxury Summita?  Prijavite se na ADRIA LUXURY SOCIETY NEWSLETTER – pogled u najnovije regionalne i globalne business luxury teme i vijesti.

    [acceptance* acceptance-718]Prihvaćam da se moja email adresa koristi u reklamne svrhe. Saznajte više na Pravila privatnosti[/acceptance]