#ADRIALUXURYSOCIETY

Lovro Artuković, autor naslovnice Adria Luxury Societyja: „Stvarno umjetničko djelo mogu doživjeti samo u realnosti“

Naslovnicu novog broja magazina Adria Luxury Society krasi slika „Navještenje“ proslavljenog hrvatskog umjetnika Lovre Artukovića, s kojim smo razgovarali o inspiraciji, radu i ljepoti kao sastavnom dijelu privlačnosti njegovih radova. Svoju posljednju skupinu djela, od 43 slike, Lovro je nazvao „Usporavanje“, a od početka prosinca izložen je u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

event 09.12.2020.

Novo izdanje Premium magazina Adria Luxury Society, kojem je misija osnaživanje i povezivanje poslovne zajednice Adria regije, donosi niz aktualnih tema i zanimljivih intervjua sa stručnjacima i opinion makerima te primjere uspješnih svjetskih i regionalnih luksuznih projekata kao i priče koje pokazuju svu snagu ovog tržišnog segmenta luksuza. Ovim izdanjem Adria Media Zagreb želi akterima industrije luksuza pružiti okvire unutar kojih mogu promovirati svoje ideje, dobre poslovne prakse i viziju koja će nakon krize povećati njihovu snagu na tržištu. I to onako kako ta industrija i zaslužuje – u obliku luksuzno otisnutog i vizualno snažnog premium magazina, tiskanog u limitiranoj ediciji na engleskom i hrvatskom jeziku koji je snažan vjetar u leđa i podrška akterima ove industrije.

Naslovnicu novog broja koja odiše ‘luksuzom usporavanja’ potpisuje zagrebački umjetnik s berlinskom adresom Lovro Artuković čija je vrijedna djela, osim hrvatske likovne publike, vidjela i ona u Aleksandriji, Ankari, Beču, Berlinu, Budimpešti, Krakovu, Lisabonu, Münchenu, Moskvi, Parizu, Pragu, Sarajevu, Skoplju…

Pročitajte dio njegovog intervjua koji donosi drugi broj premium magazina Adria Luxury Society…

Kada dosegnu životnu zrelost, mnogi umjetnici postaju produktivniji i mahnito slikaju. Koji je bio vaš okidač zbog kojeg ste izabrali ritam usporavanja?
Mislim da je Louise Bourgeois rekla kako se mogla ozbiljno posvetiti umjetnosti tek kada se riješila muževa, djece i ljubavnika. Tako mi je nekako ostalo u sjećanju, nadam se da nisam pogrešno prenio njezine misli. U jednom trenutku, potpuno biološki, više nemate potrebu raditi nešto što vam je nekada oduzimalo puno vremena i koncentracije ili vam to prestane imati smisla. Ako se to dobiveno vrijeme, bez distrakcija i s jednakom strašću kojom se prije živjelo, iskoristi za rad, mogu se dogoditi čuda. Nisam želio „štancati“ djela nego sam, unatoč ovom vremenu površnosti i brze potrošnosti, odlučio pokušati napraviti nešto kvalitetno prema vlastitim standardima. Nešto što će i od mene i od promatrača zahtijevati da usporimo, zastanemo i stvarno se posvetimo slici.

Kako izgleda taj čarobni osjećaj zadovoljstva i olakšanja kada završite sliku?
Ideja o završavanju slike pomalo je mistificirana. Njemački umjetnik Gerhard Richter u jednom dokumentarcu o sebi rekao je da je slika gotova onda kada je lijepa. To mi se jako svidjelo, pogotovo s obzirom na to da se na umjetničkoj sceni riječ „ljepota” gotovo više i ne smije koristiti. Otad se i ja vodim tom idejom: slika mora biti lijepa. Osim toga, kada napusti atelje, ona počinje svoj autonomni život i u tom je trenutku za mene definitivno završena. Mogao bih reći da tada nastupa osjećaj olakšanja. Ali puno je slika kojima se divimo po muzejima slaveći njihove autore i ne znajući da su stoljećima drugi ljudi nešto mijenjali ili dodavali, ne mislim pritom samo na restauratore, tako da nikada ne znate kada je ona stvarno gotova.

Treba li umjetnik imati sklonost marketingu, biti poduzetnik, kako bi mogao živjeti od svojih djela?
Marketing i poduzetnik nisu izrazi kojima bih se poslužio, iako možda mislimo na isto. Smatram da umjetnik mora imati karizmu, sposobnost da snagom svog uvjerenja u vlastitu djelatnost može privući i uvući druge ljude da na njegova djela gledaju jednako kao on ili da barem shvate kako su ona važna. Mislim da se to ne može naučiti na studiju ili treningu. Nema pravila, svaki karizmatičan umjetnik to postiže na svoj način. Iako za života nije prodao ni jednu sliku, Van Gogh je svojim gorućim uvjerenjem uspio svog brata navesti da ga uzdržava do smrti. Naravno, mnogi su umjetnici uspješni poduzetnici, ali oni uglavnom nisu moji idoli.

Kako doživljavate mogućnost virtualnog razgledanja izložbi tijekom pandemije prouzročene bolešću COVID-19. Koje ste takve izložbe posjetili?
Osjećam veliku odbojnost prema tome. Nisam posjetio niti jednu takvu izložbu jer smatram da je virtualno prikazivanje zaseban medij i on me ne zanima. Zanima me stvarno umjetničko djelo, a njega mogu doživjeti samo u realnosti. Vjerojatno sam staromodan, ali i nogomet bez publike izgleda pomalo besmisleno.

……

Cijeli intervju s Lovrom Artukovićem pročitajte u drugom broju magazina Adria Luxury Society. S njime je razgovarala Dubravka Tomeković Aralica.

Prijavom na adrialuxurysociety@adriamedia.hr osigurajte svoj digitalni primjerak magazina, a ovdje pogledajte njegov sneak preview Adria Luxury Society

#people #business #experience

#AdriaLuxurySummit2019

Brojna svjetska istraživanja potvrđuju da je industrija luksuza posljednjih godina rasla brže nego ukupna privreda, a prema doživljenome, sigurno je da tu Hrvatska može biti važan faktor. Situacija vezana za koronavirus svakako će usporiti taj rast, no tržište luksuzna kroz povijest dugoročno se pokazalo otpornim na krize. Ipak, definicija luksuza se mijenja pa – osim skupih i lijepih predmeta ili luksuznog smještaja, što se smatra standardom – pojam luksuza danas podrazumijeva besprijekorno iskustvo i experience, uvažavajući pritom vrijeme kao najveći luksuz, što je bio i zaključak prvog Adria Luxury Summita održanog u jesen 2019. godine

#AdriaLuxurySummit2019

Snažni internacionalni brendovi – Jimmy Choo, Sotheby’s, Masciarelli, Hennessy i Puredistance – prepoznali su Adria Luxury Summit kao platformu za kvalitetan networking i savršeno mjesto za predstavljanje svojih proizvoda i usluga u Adria regiji

Prijava na newsletter

Želite li u svoj inbox dobivati digitalno izdanje magazina Adria Luxury Society te eksluzivan sadržaj s Adria Luxury Summita?  Prijavite se na ADRIA LUXURY SOCIETY NEWSLETTER – pogled u najnovije regionalne i globalne business luxury teme i vijesti.

    [acceptance* acceptance-718]Prihvaćam da se moja email adresa koristi u reklamne svrhe. Saznajte više na Pravila privatnosti[/acceptance]