TOURISM

Kristjan Staničić, direktor HTZ-a: Prepoznatljivost hrvatskog turističkog brenda porasla za 50 posto

U razgovoru za Hinu direktor HTZ-a Kristjan Staničić istaknuo je rezultate redovnog godišnjeg istraživanja “Brand tracking” provedenog krajem 2020. na deset europskih tržišta

event 09.03.2021.

Prepoznatljivost hrvatskog turističkog brenda i ponude zadnjih je sedam godina na stranim tržištima porasla za 50 posto, čime je ispunjen cilj iz dosadašnjeg Strateškog marketinškog plana hrvatskog turizma (SMPHT), a novi se za razdoblje 2021.-2025. priprema i trebao bi biti gotov do jeseni“, u nedavnom je razgovoru za Hinu istaknuo direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Takav porast snage i prepoznatljivosti hrvatskog turističkog brenda, ili točnije s razine 3,3 u 2013., na 5,0 u 2020., pokazao se u redovnom godišnjem istraživanju HTZ-a (Hrvatske turističke zajednice) “Brand tracking”, provedenom krajem prošle godine na 10 europskih tržišta na ukupnom uzorku od pet tisuća ispitanika od 18 do 65 godina, koji su u 2020. bili na godišnjem odmoru s bar dva noćenja u inozemstvu, a isto planiraju i tijekom idućih pet godina.

Među konkurentima najsličniji Grčkoj, a najbolji u netaknutosti prirode i vrijednosti za novac

Tim istraživanjem se, kako u razgovoru za Hinu naglašava Staničić, utvrđuje i razina usvajanja i asocijacije vezane uz turistički brend Hrvatske te pozicija u odnosu na brendove i imidž konkurentskih destinacija Španjolske, Grčke, Turske i Italije. Tu Hrvatska ima najbolji rezultat u atributima netaknutost prirode i “vrijednosti za novac”, u čemu joj je slična samo Turska.

Uz Hrvatsku kao turističku destinaciju značajno se vežu i karakteristike sigurnosti i popularnosti te pogodnosti za obiteljski odmor, a u odnosu na konkurente najmanje se pozicionira kao destinacija masovnog turizma, što Staničić ocjenjuje pozitivnim. Španjolska je primjerice bolje od Hrvatske prepoznata kao destinacija za mlade, a uz Italiju i kao lakše dostupna.

“Generalna percepcija odlika ponude među konkurentima Hrvatsku pozicionira najbliže Grčkoj, koju možemo smatrati i najdirektnijim konkurentom, posebice što je u 2021., za sada (u ožujku) hit u potražnji. Turska se nameće cijenom, no istovremeno nosi i ‘teret’ masovnog turizma, a Španjolska i Italija se više vežu za visokokvalitetni smještaj, dobru gastronomiju i ponudu za starije. Italiju prati i atribut skupoće”, iznosi Staničić neke od nalaza iz brend istraživanja.

Po tržištima, Hrvatska se kao turistička destinacija bolje prepoznaje u Austriji, Poljskoj, Češkoj i Mađarskoj te u generalnim okvirima prosjeka i u Njemačkoj, dok je u Ujedinjenoj Kraljevini, Švedskoj, Italiji, Francuskoj i Nizozemskoj nešto slabija i na tim tržištima ima prostora za dodatne aktivnosti jačanja brenda i poboljšanja poznavanja turističke ponude kod različitih segmenata potražnje.

Najmanje prepoznata po visokokvalitetnom smještaju, gastronomiji i masovnosti

Ukupno gledano, istraživanjem je utvrđena pozicija Hrvatske kao ljetne destinacije sunca i mora, uz uočeni potencijal i pomake u segmentima ‘city break’ i odmora uz prirodu/selo/planine, a jednim od ključnih ‘aduta’ postavlja se i nautika.

Najmanje na stranim tržištima turističku Hrvatsku prepoznaju po visokokvalitetnom smještaju (iako se to poboljšava) te kao jeftinu, trendy i destinaciju masovnog turizma, i u segmentu gastronomske i ponude za starije.

Novi Strateško marketinški plan redefinirat će ciljeve, ali i krovni koncept “full of life” 

To i druga tržišna istraživanja bit će podloga za novi petogodišnji Strateško marketinški plan, pri čemu Staničić ističe da će zbog pandemije, koja uvelike mijenja ponašanje i potrebe turista, ali i već prije uočenih trendova promjena potražnje te drugih izazova na međunarodnom turističkom tržištu, biti i važniji za buduće komuniciranje s tržištima i sektorom.

“HTZ je trenutno u procesu odabira izvođača tog novog plana, za koji je na natječaj stiglo dvije ponude, koje će se sada procijeniti, a ako sve bude po planu taj bi dokument trebao biti gotov do jeseni. Od izvođača će se tražiti odgovori i rješenja na sve tržišne izazove kroz redefiniranje strateških ciljeva, optimizaciju marketinških ulaganja na tržištima, a vjerojatno i krovnog komunikacijskog koncepta “Croatia, full of life” te bi se nakon analize njegova učinka izradio novi koncept”, kaže Staničić.

Za poboljšanje prepoznatljivosti Hrvatske u pogledu gastronomije i smještaja smatra da će trebati vremena i da je to proces u kojemu prvo ulaganjima treba doći do ponude, a onda slijedi komunikacija o tome. No, primjerice oko gastronomije, treba znati i da se Hrvatska ‘natječe’ s destinacijama koje i nacionalne i turističke brendove desetljećima znatno temelje na uživanju u izvornoj hrani i piću pa i na njihovoj globalno relevantnoj industriji i proizvodnji hrane (Italija, Francuska i dr.).

“Hrvatska je napredovala u pozicioniranju kao atraktivne eno-gastronomske destinacije, to je prepoznato i u najpoznatijih svjetskim gastro vodičima Michelin i Gault&Millau, i sigurni smo da taj segment ponude ima dobru budućnost. Slično mislimo i za ponudu raznovrsnog i kvalitetnog smještaja, jer smo i sada rijetka zemlja koja istovremeno nudi kvalitetnu uslugu i u hotelima, i u kampovima, i u objektima u domaćinstvu. No, sigurno je da ima prostora za napretkom u dijelu visokokvalitetnog smještaja za što raste i potražnja, a taj smještaj ostvaruje i bolju popunjenost i manju sezonalnost unatoč višim cijenama”, ističe Staničić.

Zbog covid krize u 2021. precizno usmjeravanje sredstava na ciljana tržišta i segmente potrošača

Za ulaganja na tržištima u 2021. napominje da su prije svega određena okolnostima aktualne covid-19 krize, kao i promjenama trendova te stoga HTZ planira sredstva precizno usmjeravati na točno ciljana tržišta i segmente potrošača.

“Primjerice, sada još uvijek nije isplativo značajnije ulagati u promociju na dalekim tržištima, nego se fokusiramo na tržišta s kojih se lakše mogu realizirati turistička putovanja u Hrvatsku. I ove godine očekujemo sličnu potražnju kao u 2020., najviše za proizvodima sunce i more, nautika, aktivni odmor te prirodna i kulturna baština, što ćemo naglašavati i u promociji, uz stalno isticanje sigurnosti boravka”, kaže Staničić.

Digitalni kanali komunikacija i društvene mreže zbog pandemije ostaju i dalje ključni alati u provedbi promotivnih aktivnosti, posebice jer je u ovim okolnostima brzina komunikacije i precizno ‘targetiranje’ ciljnih javnosti preduvjet za učinkovitu promociju.

HTZ će u 2021. nastaviti i udruženo oglašavanje sa odabranim strateškim partnerima na inozemnim tržištima, za što je Turističko vijeće HTZ-a odobrilo suradnju s ukupno 43 partnera, od kojih su 32 touroperatora i agencija, a 11 prijevoznici.

Staničić vjeruje da će i sustav turističkih zajednica u suradnji sa subjektima na svom području i u skladu s mogućnostima surađivati sa stranim partnerima.

Zaključno najavljuje da će novi Strateški marketinški plan obuhvatiti i domaće tržište zbog potencijala njegova rasta i rezultata u 2020., kada su domaći turisti ostvarili 80 posto rezultata iz 2019., a i za 2021. u planu je Tjedan odmora vrijedan nakon glavnog ljetnog dijela sezone.

Izvor: HTZ, Hina

Fotografija: HTZ, Drago Tomas / Cropix

PREMIUM B2B KONFERENCIJA

Adria Luxury Summit održava se 21. listopada u hotelu Esplanade u Zagrebu. Govornici na Adria Luxury Summitu su regionalni i globalni lideri – rukovoditelji, investitori, poduzetnici i kreativci iz luxury segmenata. Pogledajte ovogodišnji program

BUDITE DIO PREMIUM B2B KONFERENCIJE

Osigurajte svoje mjesto na premium okupljanju biznis lidera i kreativaca na temu luksuza te vrhunskih projekata, usluga i proizvoda koje će se održati 21. listopada 2021 u hotelu Esplanade na trećem Adria Luxury Summitu u Zagrebu

NAJAVA

Jedinstveni, regionalni Adria Luxury Summit po treći put u Zagrebu okuplja istaknute pojedince i tvrtke u segmentu premium biznisa, usluga i proizvoda

#ADRIALUXURYSUMMIT2020

Adria regija u “novom normalnom” ima prednost pred klasičnim igračima na tržištu luksuza, jer nudi priliku za “boutique experience”- zaključak je drugog upravo održanog Adria Luxury Summita

#ADRIALUXURYSUMMIT2020

Prilike i strategije velikih korporacija u regiji i kreativaca kao pokretača promjene, posebice u doba krize, obilježili su drugi Adria Luxury Summit u Zagrebu

#ADRIALUXURYSUMMIT2020

‘Krize uvijek donose i nove prilike’, slažu se panelisti ovogodišnjeg Adria Luxury Summita. Donosimo njihove dojmove

#AdriaLuxurySummit2019

Brojna svjetska istraživanja potvrđuju da je industrija luksuza posljednjih godina rasla brže nego ukupna privreda, a prema doživljenome, sigurno je da tu Hrvatska može biti važan faktor. Situacija vezana za koronavirus svakako će usporiti taj rast, no tržište luksuzna kroz povijest dugoročno se pokazalo otpornim na krize. Ipak, definicija luksuza se mijenja pa – osim skupih i lijepih predmeta ili luksuznog smještaja, što se smatra standardom – pojam luksuza danas podrazumijeva besprijekorno iskustvo i experience, uvažavajući pritom vrijeme kao najveći luksuz, što je bio i zaključak prvog Adria Luxury Summita održanog u jesen 2019. godine

#AdriaLuxurySummit2019

Snažni internacionalni brendovi – Jimmy Choo, Sotheby’s, Masciarelli, Hennessy i Puredistance – prepoznali su Adria Luxury Summit kao platformu za kvalitetan networking i savršeno mjesto za predstavljanje svojih proizvoda i usluga u Adria regiji

Prijava na newsletter

Želite li u svoj inbox dobivati digitalno izdanje magazina Adria Luxury Society te eksluzivan sadržaj s Adria Luxury Summita?  Prijavite se na ADRIA LUXURY SOCIETY NEWSLETTER – pogled u najnovije regionalne i globalne business luxury teme i vijesti.

    [acceptance* acceptance-718]Prihvaćam da se moja email adresa koristi u reklamne svrhe. Saznajte više na Pravila privatnosti[/acceptance]