BUSINESS

Deloitte Fashion & Luxury Report 2020: Koji luxury segmenti će biti u fokusu investitora?

Deloitteovo istraživanje “Global Fashion & Luxury Private Equity and Investors Survey” ukazuje na nova tržišna kretanja

event 28.12.2020.

Deloitteovo istraživanje “Global Fashion & Luxury Private Equity and Investors Survey”  ukazuje na nova tržišna kretanja – stabilnost potvrđuje kozmetička industrija, dok neki se

Fashion & Luxury industrija je kroz 2019. snažno privlačila interes private-equity fondova i investicija, na tragu tih poslovnih kretanja oblikovali su se planovi za 2020. godinu. No, na njih je značajno utjecao COVID-19. Posljedice su nesigurno globalno poslovanje te nepredvidiva politička i makroekonomska kretanja. Peto izdanje Fashion & Luxury Private Equity and Investors Survey za 2020. godinu konzultantske kuće Deloitte pruža uvid u globalna kretanja na tržištu i projekciju rasta određenih segmenata.

Rezultati istraživanja vezani uz perspektive pojedinih tržišta ukazuju da će se segment Personal Luxury Goods (PLG) oporavljati brže od segmenta Luxury Hotels, Cruises, Watches & Jewellery i Furniture čiji će oporavak trajati duže. Ističu se i kako segment Cosmetics & Fragrances te Private Jets neće osjetiti snažniji pad. Svaki od ovih segmenata vezan je i uz regionalna tržišta pa se tako oporavak PLG sektora, koji je na tržištima Europe i Amerika pao za 30 do 40%, očekuje kroz 12 do 18 mjeseci, uz aktivnu primjenu metoda online poslovanja, uvođenja strategija digitalnog marketinga, promocija te poslovanja u skladu s održivosti okoliša. Uspješnost pojedinih segmenata također ovisi o otvaranju granica, te usmjeravanju fokusa na online trgovanje.

U skladu s okolnostima, Deloiotteovo istraživanje ukazuje i na promjene u smjeru budućih investicija, koje se baziraju na razumijevanju percepcije i mogućeg rasta pojedinih segmenata u nadolazećim godinama. Brojke ukazuju da će kroz sljedeće tri godine segmenti Cars, Hotels, Restaurants, Cruises i Retailing biti i najpogođeniji pandemijom. Kategorije kao što Apparel, Watches, Yacht i Private jets procjenjuju se kao stabilni za buduće investicije, dok su Cosmetics & Fragrances te Furniture kategorije kojima se predviđa poslovna stabilnost. Segment Digital Luxury, koji se odnosi na sve traženiju online kupnju, a koji je kroz pandemiju osjetio i najsnažniji rast, investitori, kako postojeći tako i oni potencijalni, prema trenutnim pokazateljime ocjenjuju kao sektor koji će imati najsnažniji rast u sljedeće tri godine. A najveći se rast u sljedeće tri godine predviđa za tržište Azije i Bliskog Istoka. Za tržišta Sjeverne Amerike i Japana se predviđa održavanje stabilnosti, dok se za isti period od naredne tri godine najteži oporavak predviđa za tržište Europe i Latinske Amerike.

Procjene investicijskih fondova ukazuju da će se očekivani IRR (Internal Rate of Return), povrat investicija, kretati od 21% do 30%, posebno za kategorije Watches & Jewellery, dok se za kategorije Apparel & Accessories i Furniture predviđa IRR i viši od 30%.

Istaknuta razmišljanja sudionika ovog ispitivanja (C-level) na pitanja koja daju smjer budućem poslovanju i investicijama industrije luksuza.

“Kako će Covid-19 utjecati na potražnju i ponudu u vašem sektoru?”:

“… Europa i Amerike dulje će podnositi utjecaj covida što dovodi do smanjenja potražnje zbog blokade pandemije i ekonomskog pada”

“… Naša kompanija, koja se fokusira na accessories i proizvode od kože, ne smanjuje proizvodnju budući da možemo računati na rastuću potražnju online prodajnog kanala…”

“… Budući da luksuzne tvrtke više ne mogu računati na veliki protok turističke potrošnje, usmjeravamo pažnju na lokalne kupce…”

“Kako će Covid utjecati na vaše poslovanje u 2020. godini u smislu smanjenja prodaje?”:

“… Očekujemo da će prodaja biti značajnije pogođena na europskom i američkom tržištu, dok će tržište APAC-a trpjeti manje zbog bržeg oporavka…”

“… Očekuje se porast internetskog kanala prodaje koji će održati potražnju na tržištu, posebno tijekom lockdowna…”

“… Zatvaranje trgovina u Covid fazi 1 i sanitarne mjere opreza koje će se poduzeti u fazi 2, imat će snažan utjecaj na fizičku maloprodaju i veleprodajne kanale (-20% do -30%). Međutim, očekuje se porast u digitalnoj maloprodaji (+ 16%) i digitalnoj veleprodaji (+ 12%)…”

 Kada očekujete period normalizacije i kako će Covid-19 geografski utjecati na tržište?”:

“… Razdoblje normalizacije u Europi očekuje se postupno za 6 do 12 mjeseci. U Americi predviđamo dulje razdoblje oporavka (tijekom godine), dok će se azijsko tržište brže oporavljati. Međutim, situacija prije Covida bit će moguća samo s cjepivom…”

“… U Europi će tvrtke koje su više usredotočene na sjeverne zemlje na koje Covid manje utječe imati veće koristi…”

“… Luksuzna kupnja vjerojatno će se prvo pokrenuti u Kini ako tamo virus ostane pod nadzorom. Nastavak ograničenja putovanja također će značiti da će se mnoge kupnje koje bi se mogle obaviti u inozemstvu dogoditi u Kini, jer kineska kupovina broji značajan dio luksuzne potrošnje…”

“Koji će biti glavni pokretači i strategije koje ćete usvojiti za prevladavanje krize Covid?”:

“… Neće doći do poremećaja u kategorijama proizvoda, ali očekujemo preinaku brand identiteta i valorizaciju otmjenog luksuza, s kupcima koji traže elegantne oblike i neutralne tonove, što je refleksija trezvenu životne održivosti…”

“… Ulažemo više u online prodajni kanal, potpisujući partnerstva s platformama e-trgovine…”

“… Neophodno je predvidjeti pomake u osjećajima i ponašanju potrošača koji su svjesniji održivosti i odgovorne potrošnje. U okviru toga racionaliziramo kolekcija i balansiramo cijene…”

Tekst: Martina Rafaeli

Izvor: Deloitte “Global Fashion & Luxury Private Equity and Investors Survey”

Fotografija: Profimedia

PREMIUM B2B KONFERENCIJA

Adria Luxury Summit održava se 21. listopada u hotelu Esplanade u Zagrebu. Govornici na Adria Luxury Summitu su regionalni i globalni lideri – rukovoditelji, investitori, poduzetnici i kreativci iz luxury segmenata. Pogledajte ovogodišnji program

BUDITE DIO PREMIUM B2B KONFERENCIJE

Osigurajte svoje mjesto na premium okupljanju biznis lidera i kreativaca na temu luksuza te vrhunskih projekata, usluga i proizvoda koje će se održati 21. listopada 2021 u hotelu Esplanade na trećem Adria Luxury Summitu u Zagrebu

NAJAVA

Jedinstveni, regionalni Adria Luxury Summit po treći put u Zagrebu okuplja istaknute pojedince i tvrtke u segmentu premium biznisa, usluga i proizvoda

#ADRIALUXURYSUMMIT2020

Adria regija u “novom normalnom” ima prednost pred klasičnim igračima na tržištu luksuza, jer nudi priliku za “boutique experience”- zaključak je drugog upravo održanog Adria Luxury Summita

#ADRIALUXURYSUMMIT2020

Prilike i strategije velikih korporacija u regiji i kreativaca kao pokretača promjene, posebice u doba krize, obilježili su drugi Adria Luxury Summit u Zagrebu

#ADRIALUXURYSUMMIT2020

‘Krize uvijek donose i nove prilike’, slažu se panelisti ovogodišnjeg Adria Luxury Summita. Donosimo njihove dojmove

#AdriaLuxurySummit2019

Brojna svjetska istraživanja potvrđuju da je industrija luksuza posljednjih godina rasla brže nego ukupna privreda, a prema doživljenome, sigurno je da tu Hrvatska može biti važan faktor. Situacija vezana za koronavirus svakako će usporiti taj rast, no tržište luksuzna kroz povijest dugoročno se pokazalo otpornim na krize. Ipak, definicija luksuza se mijenja pa – osim skupih i lijepih predmeta ili luksuznog smještaja, što se smatra standardom – pojam luksuza danas podrazumijeva besprijekorno iskustvo i experience, uvažavajući pritom vrijeme kao najveći luksuz, što je bio i zaključak prvog Adria Luxury Summita održanog u jesen 2019. godine

#AdriaLuxurySummit2019

Snažni internacionalni brendovi – Jimmy Choo, Sotheby’s, Masciarelli, Hennessy i Puredistance – prepoznali su Adria Luxury Summit kao platformu za kvalitetan networking i savršeno mjesto za predstavljanje svojih proizvoda i usluga u Adria regiji

Prijava na newsletter

Želite li u svoj inbox dobivati digitalno izdanje magazina Adria Luxury Society te eksluzivan sadržaj s Adria Luxury Summita?  Prijavite se na ADRIA LUXURY SOCIETY NEWSLETTER – pogled u najnovije regionalne i globalne business luxury teme i vijesti.

    [acceptance* acceptance-718]Prihvaćam da se moja email adresa koristi u reklamne svrhe. Saznajte više na Pravila privatnosti[/acceptance]